Tarih



.

Çankırı Tarihi

Çankırı, antik dönemde  Batıda Bithynia (Bitinya), doğuda ise Pontus diye isimlendirilen bölgeler arasında yer alan Paflagonya Bölgesi’nde bulunmaktadır. Çankırı şehrinin, antik ismi Gangra’dır ve bu ismi günümüze kadar korumuştur.  Gangra isminden bahseden en eski yazılı kaynak M.Ö 3. yüzyılda yaşamış olan çok yönlü bilim adamı Eratosthenes’dir. Gangra ismi, klasik dönemden Luvi devrine kadar uzanan, Anadolulu yerel bir addır.  Ancak Osmanlı zamanlarında şehrin antik adı korunmuş, Kangırı veya Kângarı olarak kullanılmıştır.

Çankırı da yapılan arkeolojik çalışmalar incelendiğinde;  PaleolitikDönem’den itibaren kesintisiz yerleşim olduğu, bu  dönemleri yansıtan eserler bulunduğu görülür.

Çankırı, İç Anadolu Bölgesinin Doğu-Batı doğrultusunda kısmen Karadeniz bölgesine geçişinde yer almakta olup uzunluğu 130 km, genişliği ise 80 km'dir. Yüzölçümü  (749.000 ha) 7.490 km2 olup Türkiye yüzölçümünün %1'ini oluşturmaktadır.

Tarıma elverişli araziler genellikle engebelidir. Doğusunda Çorum, batısında Bolu, kuzeybatısında Karabük, kuzeyinde Kastamonu, güneyinde ise Ankara ve Kırıkkale İlleri ile komşudur. İlin Güneydoğu kesiminde yer alan Kızılırmak Havzasında düz ve geniş sulanabilir taban araziler bulunmaktadır. Bölgenin diğer kısımlarında ise orman, mera ve meyilli araziler ile küçük vadilerle sınırlı taban araziler mevcuttur.

Tarıma uygun sahalarda ise kuru tarım sistemi uygulanmaktadır. 268.580 ha tarım alanının % 9,7'si olan 25.900 hektar'lık arazi sulaması yapılmaktadır.

İlimize bağlı yerleşim birimleri merkez ilçe hariç 11 ilçe, 3 Belde ve 371 köyden oluşmaktadır.