Sarımsaklı et Çankırı’nın coğrafi işaret tescili almış yöresel yemeklerinden biridir. Çankırı’nın vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sarımsaklı et, et yemeklerinin oldukça sevildiği Çankırı’da sofraların baş tacı olarak yerini alıyor. Kuşbaşı et, soğan ve salçanın kavrulmasıyla hazırlanan bu yemeğe lezzetini veren ve damaklarda unutulmayacak bir tat bırakmasını sağlayan malzeme ise kabuklarıyla birlikte yemeğe eklenen bolca sarımsak.
Yapımı çok zahmetli olmayan ama lezzeti ile fark yaratan bu yemeğin en güzeli tabi ki Çankırı’da usta ellerden yenilmelidir. Et yemeği sevenlerin favorisi olacak olan içerisinde bulunan sarımsaklar ile antibiyotik etkisi yaratan bu yemeği Çankırı’ya yolunuz düşerse mutlaka deneyin. Emin olun favori et yemeğiniz olacak.
Türk mutfağında et yemeklerinin ayrı bir yeri vardır. Hele bir de güveçte yapılırsa tadından yenmez. Çankırı’nın sevilen yemeklerinden biri olan ve Çankırı sofralarında sıklıkla yerini alan bu yemeğin yapımı biraz zahmetlidir ancak piştikten sonra kokusu ile bile zahmetine değdiğini kanıtlar.
Kuşbaşı et, domates, patates, patlıcan, soğan, sarımsak gibi sebzelerle hazırlanan bu yemeğe isteğe göre başka sebzeler de girebilir. Bol malzemeli ve tam bir vitamin deposu olan bu yemek baharatlarla da tatlandırıldığında ise tadından yenmez. Hem Çankırılıların hem de bölgeye giden turistlerin vazgeçilmezi olan bu yemek her ne kadar bilinen güveç gibi olsa da Çankırılıların maharetli ellerinde yapılınca ortaya bambaşka bir lezzet çıkar.
Çankırı mutfağının ana yemekleri, tatlıları, çorbaları olduğu kadar hamur işleriyle de meşhurdur. Hem yapımı kolay olan hem az malzeme ile yapılabilen hem de oldukça lezzetli olan İnce Ekmek Muskası da Çankırı’nın en çok sevilen hamur işlerinde biri. Yapımı gözlemeye benzese de görüntüsü ile fark yaratan yemek, özellikle Çankırı yöresel kahvaltılarının vazgeçilmezi.
Hamur işi sevenlerin gözdesi olan bu tarifin özelliği hamurun incecik bir şekilde elde açılmasıdır. Çankırı’da herhangi bir kahvaltı sofrasında mutlaka karşınıza çıkacak olan bu lezzet, incecik açılan yufkaların içine tereyağı sürüldükten sonra, isteğe göre peynirli, kıymalı veya patatesli harç eklendikten sonra muska şeklinde sarılması şeklinde yapılıyor. Kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak ince ekmek muskasını mutlaka denemelisiniz.